Με «όχημα» τη μοναδική στον κόσμο συνταγή «Εν Ελλάδι», η Creta Farms έχει καθιερωθεί ως μια πρωτοπόρα εταιρεία τροφίμων εντός και εκτός συνόρων. Σήμερα, παρά τις δυσκολίες που υψώνει η οικονομική κρίση, συνεχίζει υπό την καθοδήγηση των αδελφών Δομαζάκη να πρεσβεύει με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική επιχειρηματικότητα και τη μεσογειακή διατροφή σε 15 χώρες και αναζητά ευκαιρίες για την ανάπτυξή της στο εξωτερικό.
Το 1970 η οικογένεια Δομαζάκη ιδρύει την πρώτη οργανωμένη μονάδα παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Κρήτη. Σε μια έκταση 100 στρεμμάτων στη θέση Λατζιμάς, στο Ρέθυμνο, με δομημένο χώρο 5.000 τ.μ μπαίνουν τα θεμέλια για τη δημιουργία της μεγάλης σημερινής επιχείρησης. Τον Οκτώβριο του 1979 συστήνεται ως ανώνυμη εταιρεία η Creta Farm με την ενοποίηση των ατομικών επιχειρήσεων της οικογένειας Δομαζάκη. Το 1985 δημιουργείται το σφαγείο και το 1987 το τμήμα παραγωγής αλλαντικών.
Το 1990, αναλαμβάνει η σημερινή διοίκηση, τα αδέλφια Μανόλης και Κωνσταντίνος Δομαζάκης και ανοίγει μια καινούρια σελίδα στην ιστορία της εταιρείας. Στα χρόνια που ακολουθούν, η Creta Farm εξελίσσεται και εξαπλώνεται συνεχώς: διπλασιάζει τις εγκαταστάσεις της και οργανώνει το δίκτυο πωλήσεών της σε στρατηγικά σημεία σε όλη την Ελλάδα. Αγοράζει ακίνητα και δημιουργεί τα 5 υποκαταστήματά της με την ακόλουθη σειρά: Ηράκλειο Κρήτης, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα.
Χρονιά - ορόσημο
Τον Απρίλιο του 2000, εισάγει τις μετοχές της στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών αντλώντας από τη δημόσια εγγραφή περίπου 16,35 εκατ. ευρώ και το 2001 ύστερα από συνεχείς προσπάθειες και επιστημονικές έρευνες κατοχυρώνει στην Ελλάδα και σε άλλες 38 χώρες του κόσμου, την πατέντα των προϊόντων «Εν Ελλάδι», που αποτελεί τη μοναδική παγκοσμίως μέθοδο παραγωγής προϊόντων με βάση το κρέας, με την οποία γίνεται άμεση ενσωμάτωση του αγνού παρθένου ελαιολάδου και υποκατάσταση του ζωικού λίπους, ενώ μέχρι το 2005 κατοχυρώνει άλλες έξι σχετικές πατέντες. Στο μεταξύ πραγματοποιεί μια σειρά από εξαγορές που ισχυροποιούν τη θέση της έναντι των ανταγωνιστών της. Ανάμεσα σε αυτές, είναι η εξαγορά της «ΤΕΤΟ-ΦΑΡΜΑ» και η στρατηγικής σημασίας συμφωνία για την απόκτηση της «ΚΑΡΝΑ ΑΒΕΕ» στο Κρυονέρι του Ν. Αττικής, συνολικής επένδυσης 26 εκατ. ευρώ, όπου σήμερα λειτουργούν σύγχρονο κέντρο Logistics και υπερσύγχρονο κέντρο κοπής και συσκευασίας προϊόντων.
Εξωστρέφεια
Στις αρχές του 2007, η εταιρεία κάνει το μεγάλο βήμα στο εξωτερικό και το όραμα των αδελφών Δομαζάκη για καθιέρωση της Creta Farms ως μιας πρωτοπόρας εταιρείας τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Έτσι, μετά τη συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια που διήρκεσε 18 μήνες, εισέρχεται στην αγορά των ΗΠΑ, συστήνοντας κοινοπραξία με τον όμιλο Clemens Family Corporation, τον 6ο μεγαλύτερο παραγωγό χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ.
Την επόμενη χρονιά εκμεταλλευόμενη τις κατοχυρωμένες πατέντες των πρωτοποριακών προϊόντων της, συνεχίζει τη διεθνή της ανάπτυξη. Το Μάρτιο του 2009, υπογράφει συμφωνία με την ισπανική εταιρεία ΑRGAL Groupo Alimentario, μια από τις μεγαλύτερες αλλαντοβιομηχανίες της ισπανικής αγοράς, και προσφέρει για πρώτη φορά στους Ισπανούς καταναλωτές αλλαντικά με ελαιόλαδο.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν στέκεται εμπόδιο στα σχέδια επέκτασης και έτσι το 2010 «δίνει τα χέρια» με το σουηδικό κολοσσό στον χώρο των αλλαντικών Parsons AB, με στόχο τη σύσταση κοινής εταιρείας για την επέκταση των δραστηριοτήτων σε Σουηδία, Δανία, Φινλανδία και στις τρεις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία) - αγορές αξίας 5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προκειμένου την επίσπευση των σχεδίων της στις ΗΠΑ αποκτά τον πλήρη έλεγχο της αμερικάνικης θυγατρικής της.
Το 2011, ακολουθούν ακόμη δυο ακόμη σημαντικές κινήσεις: η σύσταση κοινοπραξίας με την ιταλική Grandi Salumifici Italiani και η συμφωνία με τον όμιλο Agora Merchandising, ισχυρό παίκτη στην Ωκεανία για την εξαγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου. Μέσα στο 2011, μπαίνει και ο θεμέλιος λίθος για τη μετεξέλιξη της Creta Farms από εταιρεία αλλαντικών σε εταιρεία τροφίμων, με τη δημιουργία του λευκού τυριού «Εν Ελλάδι Μεσογειακή» (σε συνεργασία με τη ΜΕΒΓΑΛ).
Επένδυση στην καινοτομία
Αποφασισμένη να συνεχίσει να επενδύει στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, κόντρα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον εμφανίζεται η διοίκηση της Creta Farms, προκειμένου να διατηρήσει τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια με τους συνεργάτες της και κυρίως με τους καταναλωτές.
"Στη Creta Farms θεωρούμε τα στοιχεία της καινοτομίας και της εξωστρέφειας απαραίτητα για την ανάπτυξη μιας εταιρείας, είτε καλείται να λειτουργεί υπό συνθήκες εγχώριας ύφεσης είτε όχι", δήλωσε πρόσφατα στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος της Creta Farms, Εμμανουήλ Δομαζάκης, τονίζοντας πως "είχαμε προετοιμαστεί καταλλήλως, έχουμε την ευελιξία να αντισταθμίσουμε τα παρελκόμενα της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης". Και συμπλήρωσε πως "η δραστηριότητα στο εξωτερικό -είτε υλοποιείται με τη μορφή εξαγωγών είτε με τη δημιουργία κοινοπραξιών- και τα κέρδη που προέρχονται από αυτήν, μπορεί να αξιοποιηθεί ως μία «τράπεζα» επένδυσης για την ενίσχυση της θέσης της εταιρείας στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, λειτουργούν ως ένεση τόνωσης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο απασχόλησης και διατήρησης των θέσεων εργασίας".
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία εξακολουθεί να εξετάζει νέες αγορές για την επέκτασή της και παράλληλα διερευνά τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά των τυροκομικών σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς είναι τριπλάσια σε μέγεθος της αντίστοιχης των αλλαντικών.
Πηγή άρθρου: imerisia.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου